meta
Artikkel

5 tips for øvelseskjøring

Margrethe Larsen
Margrethe Larsen

Daglig leder og trafikklærer
Cruise Trafikkskole AS

Her er fem enkle råd som kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av øvelseskjøringen med en ledsager.

1. Snakk sammen

Når du kjører med en ledsager privat dine, er det viktig å ha en god dialog. Si ifra hvordan dere skal snakke sammen mens du kjører. Spør foreldrene dine om de kan gi deg enkle og greie råd, og vær åpen for det de sier. Dette hjelper deg med å bli en flink sjåfør og unngå unødvendig stress.

2. Planlegg turene

Før dere starter kjøreturen, er det lurt å legge en plan sammen. Velg forskjellige veier, som bygater, motorveier og landeveier, sånn at du får prøvd deg i ulike situasjoner. Prøv også å kjøre på forskjellige tider av dagen og i ulike værforhold.

3. Start med de enkle tingene

Når du begynner å kjøre, er det smart å fokusere på de mest grunnleggende tingene, som styring, gass, bremsing og girskift. Ikke bekymre deg for avanserte ting før du har blitt god på de enkle. Det er en god idé å bygge en solid base først.

4. Hold deg til trafikkreglene

Selv om du har lært trafikkreglene for teoriprøven, er det noe annet å bruke dem i virkeligheten. Foreldrene dine kan hjelpe deg med å forstå hvordan reglene faktisk fungerer ute på veien. Husk å holde fartsgrensene, bruk blinklys og vis hensyn til andre bilister.

5. Ta pauser og ta det med ro

Å kjøre kan være ganske slitsomt, både fysisk og mentalt, spesielt når du er nybegynner. Ta små pauser for å hvile og samle tankene dine. Vær tålmodig med deg selv og ledsager dine.

Lurer du på noe?

Ring 381 34 766 eller bruk skjemaet