meta
Artikkel

Gode grunner for å velge førerkort på automat

Margrethe Larsen
Margrethe Larsen

Daglig leder og trafikklærer
Cruise Trafikkskole AS

Førerkort på automat er et godt alternativ for mange, både unge og voksne. Automatgirbiler er enklere å kjøre enn manuelle, og de gir flere fordeler.

Enklere å lære seg

Automatgirbiler er enklere å lære seg enn manuelle biler. Det er færre ting å holde styr på, og du trenger ikke å bekymre deg for å skifte gir. Dette gjør at du kan fokusere på andre viktige ting, for eksempel å kjøre sikkert og følge trafikkreglene. Siden du ikke trenger å bruke tid og energi på å lære deg å gire, vil fremgangen din i opplæringen gå mye fortere.

Alle el-biler har automat-gir

I dag er det slik at alle elbiler kommer med automatgir. Dette er fordi elmotorer er enklere å drive enn forbrenningsmotorer, og de trenger ikke å gire for å oppnå optimal ytelse. Dermed er automatgir-lappen det eneste du trenger for å kjøre elbil.

Mindre slitsomt å kjøre

Å kjøre automatgir er mindre slitsomt enn å kjøre manuellt. Du trenger ikke å bruke like mye energi på å skifte gir, og du kan konsentrere deg mer om å kjøre. Dette kan være en fordel, spesielt hvis du har lange kjøreturer eller hvis du kjører i bytrafikk.

Svært populært

Statistikk fra Statens Vegvesen viser at populariteten til automatgir øker kraftig. I 2010 hadde 14 % av alle førerkort automatgir. Nå i dag velger over 40% av alle nyutdannede sjåfører automatgir​. 

Billigere i drift

Automatgirbiler er generelt billigere i drift enn manuelle biler, både el og bensin/diesel. Disse bilene har lavere drivstofforbruk, og de har færre slitedeler som kan gå i stykker. Dette er en økonomisk fordel, spesielt hvis du kjører mye.

Mer tilgjengelig

Automatgirbiler er mer tilgjengelige enn før. I dag tilbyr de fleste bilprodusenter en rekke modeller med automatgir. Dette betyr at du kan velge en bil som passer dine behov og budsjett, uavhengig av om du ønsker automatgir eller manuellt gir.

Konklusjon:

Førerkort på automat er et godt alternativ for de fleste. Det er enklere å lære seg, mindre slitsomt å kjøre, billigere i drift, mer tilgjengelig og kan gjøre det lettere å få fremgang i opplæringen. Hvis du vurderer å ta førerkort, er det en god idee å velge automatgir.

Spørsmål og svar om førerkort for automat

Kan jeg kjøre manuell-gir med førerkort på automat?

Nei, men det er det ikke langt unna. Du trenger kun en ny førerprøve/oppkjøring med en manuell gir-bil hvis du allerede har tatt førerkort på automat. Det betyr at hvis du absolutt må kunne kjøre manuell en gang i fremtiden, så er det fort gjort.

Hvor mye koster det å ta førerkort på automat?

Prisen på førerkort på automat varierer avhengig av hvor du bor og hvilken trafikkskole du velger. Men det er generelt billigere å ta lappen på automat.

Hos Cruise Trafikkskole koster det vanligvis mellom 25 000 og 35 000 kroner å ta førerkort på automat.

Hvor lang tid tar det å ta førerkort på automat?

Det  varierer veldig fra person til person. Det avhenger også av hvor mye tid du har til å øvelseskjøre mellom kjøretimene med skolen.

Når man begynner å lese til teoriprøven vil også påvirke tiden. Vanligvis bruker elever ca 6 mnd. 

Er det vanskeligere å få jobb med førerkort på automat?

Nei – Det har i praksis ingenting å si. I Norge har fleste arbeidsgivere firmabiler med automatgir – siden dette har blitt det mest utbredte.

Lurer du på noe?

Ring 381 34 766 eller bruk skjemaet